Rätt att bo kvar i bostaden vid en separation, vad gäller?

Våra tjänster - startsidan

Rätt att bo kvar i bostaden vid en separation, vad gäller?

Utgångspunkter

Vid en separation kan det vara naturligt att båda parter vill bo kvar i den gemensamma bostaden. Där känns det tryggt, kostnaderna kan vara relativt sett lägre än för ett annat ersättningsboende, man slipper flytta och ibland finns ju därtill barn med i bilden. Om parterna är oense om vem som ska bo kvar i hemmet innan bodelningen är klar kan man ansöka om kvarsittanderätt eller kvarboenderätt. Det är tingsrätten som beslutar i frågan och beslutet innebär att ena parten måste flytta.

 

Vad styr vem som får rätt?

Avgörande för bedömningen av vem som ska ha rätt att bo kvar i den gemensamma

bostaden är vem som har störst behov av bostaden. Vid en sådan behovsavvägning ska

en helhetsbedömning av samtliga relevanta omständigheter göras. Domstolen ska

också beakta om någon av parterna har ensam vårdnad eller bor stadigvarande

tillsammans med barn. Den part som bor med barn anses som regel ha störst behov av bostaden. Även andra faktorer, såsom förutsättningar att skaffa en annan bostad och familjesituationen i övrigt, kan dock vägas in. Utöver detta – vilket ofta missas – måste kvarsittande part ha ekonomisk förmåga att betala de löpande kostnaderna för bostaden.

 

Sammanfattning

Som vanligt inom juridiken finns inte ett slutligt och enkelt svar om man vill försöka få en kvarsittningsrätt. Vi på advokatfirman Lundell & Sjölander har stor erfarenhet av att utforma ansökningarna på bästa sätt eller – måhända – att förhindra en ansökan mot vår klient i detta avseende. Du bör inte hantera frågor om bodelning, kvarsittning eller barn utan ett duktigt ombud vid din sida.

Publicerad: 2025-04-19